Brusinková omáčka – recept a tipy
Brusinková omáčka
Brusinková omáčka je oblíbená sladkokyselá příloha, která se často podává k pečeným masům, jako je zvěřina, krůta nebo kachna. Je jednoduchá na přípravu a lze ji připravit předem.
Ingredience
- 250 g čerstvých nebo mražených brusinek
- 100 g cukru (můžete použít třtinový cukr pro jemnější chuť)
- 100 ml vody
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/2 lžičky skořice (volitelné)
- Špetka soli
Postup
1. Příprava brusinek
Pokud používáte čerstvé brusinky, důkladně je propláchněte a odstraňte případné nečistoty nebo poškozené plody. Mražené brusinky není třeba předem rozmrazovat, mohou se použít přímo.
2. Vaření omáčky
Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Směs přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté přidejte brusinky.
3. Vaření brusinek
Vařte brusinky na středním plameni asi 10–15 minut, dokud nepraskají a nezačnou uvolňovat svou šťávu. Omáčka začne houstnout a získávat jasně červenou barvu.
4. Dochucení
Jakmile jsou brusinky měkké, přidejte citronovou šťávu, skořici (pokud ji používáte) a špetku soli. Omáčku míchejte a nechte vařit ještě asi 2–3 minuty, aby se chutě dobře spojily.
5. Podávání
Brusinkovou omáčku můžete podávat teplou nebo studenou. Pokud chcete hladší konzistenci, můžete ji krátce promixovat tyčovým mixérem.
Tipy
- Sladkost a kyselost: Množství cukru můžete upravit podle toho, jak sladkou nebo kyselou omáčku preferujete. Pro výraznější kyselost můžete přidat více citronové šťávy.
- Dochucení kořením: Pro zimní variantu můžete přidat špetku mletého hřebíčku nebo nastrouhaný čerstvý zázvor, který omáčce dodá hřejivý nádech.
- Další ingredience: Pro obohacení chuti můžete přidat trochu portského vína nebo pomerančové šťávy.
Brusinková omáčka se skvěle hodí nejen k pečenému masu, ale také k sýrům, zejména k tvrdým a plísňovým variantám.