Gastronomie

GastronomieHobby

Kdo je enolog



Enolog

Enolog je odborník na víno, který se specializuje na proces výroby vína, jeho hodnocení, analýzu a skladování. Tento termín pochází z řeckého slova „oinos“ (víno) a „logos“ (věda). Enologové se zabývají celým procesem výroby vína, od pěstování hroznů až po zrání a lahvování vína. Mají důkladné znalosti o chemických a biologických procesech, které ovlivňují kvalitu vína.

Role enologa ve vinařství

Enologové hrají klíčovou roli v procesu výroby vína. Mezi jejich hlavní odpovědnosti patří: read more

Read More
GastronomieHobby

Brusinková omáčka – recept a tipy



Brusinková omáčka

Brusinková omáčka je oblíbená sladkokyselá příloha, která se často podává k pečeným masům, jako je zvěřina, krůta nebo kachna. Je jednoduchá na přípravu a lze ji připravit předem.

Ingredience

  • 250 g čerstvých nebo mražených brusinek
  • 100 g cukru (můžete použít třtinový cukr pro jemnější chuť)
  • 100 ml vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky skořice (volitelné)
  • Špetka soli

Postup

1. Příprava brusinek

Pokud používáte čerstvé brusinky, důkladně je propláchněte a odstraňte případné nečistoty nebo poškozené plody. Mražené brusinky není třeba předem rozmrazovat, mohou se použít přímo.

2. Vaření omáčky

Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Směs přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté přidejte brusinky. read more

Read More